Waarom je vrijdag een eclipsbril moet hebben

3434754207

Eclipsbril? Zelf was ik al bijna vergeten dat deze bril bestond. De laatste zonsverduistering die in Nederland goed te zien was, was namelijk in 1999! Best lang geleden, maar ik herinner me de dag nog goed. Een zonsverduistering is niet iets wat je snel vergeet. Vrijdag 20 maart kunnen we eindelijk weer een (gedeeltelijke) zonsverduistering zien! Tenminste, als het weer het toe laat.

Wat is een zonsverduistering precies?

schema_eclips_01

Bij een zonsverduistering staat de maan tussen de aarde en de zon. De maan blokkeert het zonlicht en hierdoor ontstaat er een schaduw op de aarde. Alleen boven de Atlantische Oceaan, de Faeröer Eilanden, Spitsbergen en op de Noordpool zal een volledige verduistering zijn. In Nederland zullen we nog een deel van de zon kunnen zien (aan de onderkant), ongeveer 85% van de zon zal bedekt zijn. De zonsverduistering begint vrijdagochtend om 9.30 uur en eindigt om 11.47 uur. Het hoogtepunt zal om 10.37 uur zijn, dan bedenkt de maan het grootste gedeelte van de zon. De volgende zonsverduistering is pas weer over 6 jaar, dus mis het niet!

Waarom heb je een eclipsbril nodig?

eclipsbril, pearl opticiens, zonsverduistering 2015, waar kan je een eclipsbril kopen

Zonlicht bevat schadelijke straling voor de ogen, daarom heb je een eclipsbril nodig. Deze bril heeft speciale filters waarmee infraroodlicht en uv-straling tegengehouden wordt. Je ogen zijn heel gevoelig, die moet dus goed beschermen! Wat je zeker niet moet doen is zonder bescherming naar de zon kijken, ookal is de zon voor 76% bedekt, de straling is nog steeds te sterk en kan brandplekken in je ogen geven. Ook methoden zoals dubbele zonnebrillen, diafilmpjes en door een cd- heen kijken, zijn niet veilig! Een eclipsbril heeft wel de speciale zonnefilters. Maar ook hiermee mag je niet onbeperkt naar de zon kijken. Na de 30 seconden moet je even een pauze nemen voor je ogen.

Ik heb zelf mijn eclipsbril al gehaald, bij Pearle Opticiens. Zij gaven namelijk 200.000 brillen gratis weg. Helaas zijn ze nu al bijna op. Gelukkig zijn er nog wel andere plaatsen waar je eclipsbril kan halen, bijvoorbeeld bij de sterrenwacht. Bij de sterrenwacht kan je ook de zonsverduistering bekijken door de telescoop. Mocht er ééntje in de buurt zijn, dan zou je daar langs kunnen gaan. Ik hoop nog een paar mooie foto’s te maken met mijn camera.(maar ook dan moet je je ogen beschermen tegen de zon!)

Heb jij de eclipsbril al? 

Advertisements

7 thoughts on “Waarom je vrijdag een eclipsbril moet hebben

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s